מהי תופעת השחיקה החומצית?
השיניים מצופות בזגוגית (אמייל) שהינו החומר החזק ביותר בגוף, אך עלול להינזק. במקרים של חשיפה למאכלים או למשקאות חומציים לאורך זמן עלולה הזגוגית להתמוסס ולהיעלם. תהליך זה נקרא שחיקה חומצית.
מהם הגורמים?
הסיבות הנפוצות לשחיקת שיניים חומצית הינם מאכלים ומשקאות חומציים, בחילות והקאות, חשיפה ניכרת למאכלים ומשקאות חומציים, כגון אכילת פירות חומציים מספר פעמים ביום. משקאות חומציים מוגזים (גם משקאות דיאטטיים או סודה הינם חומציים!) ו/או משקאות על בסיס פירות תורמים גם הם לשחיקה החומצית.
בחילות והקאות חוזרות לאורך זמן (כדוגמא –בחילות הריון) גורמות לסביבה חומצית בפה ולפירוק זגוגית השן. גם שינויים חומציים בהרכב הרוק, הנפוצים בעיקר בגיל המבוגר יותר בעיקר עקב נטילת תרופות שונות, עלולים לגרום לחומציות קבועה בפה ולשחיקה חומצית.
ממה כדאי להיזהר?
סימנים ראשוניים לשחיקה חומצית יכולים להופיע כחרירים קטנים על פני דפנות השיניים החיצוניות, או השטחה של תלוליות השיניים האחוריות. ככל ששחיקת הזגוגית חמורה יותר, כך נחשפת שכבת השן הפנימית, הדנטין, שהיא כהה יותר (צהובה-כתומה). כמובן שאובדן שכבת ההגנה החיצונית של השן תגרום לעליה משמעותית ברגישות השיניים, בעיקר לגירויי קור ומתוק.
- שינויים במראה השן: שיניים קצרות וכהות יותר.
- שינויים בתחושה: עלייה משמעותית ברגישות בשתיית משקאות קרים, ואפילו בנשימה דרך הפה עד כדי כאבים חדים ומטרידים. הרגישות תופיע גם במהלך צחצוח שיניים רגיל.
מה חשוב לעשות?
לצערנו זגוגית שן שנעלמה לא ניתן להחזירה. כמובן שניתן לבצע שחזורים מורכבים ויקרים החל מסתימות לבנות בשיניים רבות, ציפויי שיניים ועד כתרי חרסינה שישלימו את הזגוגית שנעלמה, אך הפתרון הטוב ביותר הוא זיהוי מוקדם של הבעיה ועצירת התופעה.
6 הפעולות המומלצות לעצירת השחיקה החומצית:
- שתיית מים (PH=7) והימנעות ממשקאות חומציים ככל הניתן.
- הפחתת מאכלים חומציים ומתוקים והרגלים בעייתיים כגון מציצת לימון.
- שתיית משקאות חומציים עם קש ישירות לגרון.
- להימנע מצחצוח שיניים מיד לאחר אכילת מאכל חומצי או מתוק – הפעולה עלולה לפזר את החומצה בכל הפה.
- ניתן ורצוי לבצע שטיפות מי פה בעלות PH בסיסי סותר חומצה (PH מעל 7) כגון מי מלח או מי סודה-לשתייה (כפית מלח או אבקת סודה לשתייה לחצי כוס מים) לאחר שתיית משקאות ומאכלים חומציים או לאחר הקאה.
- לעיסת מסטיק ללא סוכר לאחר ארוחה מגבירה את הפרשת הרוק ובכך מסייעת לנטרול החומציות בחלל הפה.
לסיכום, שחיקת שיניים חומצית מסוכנת ופוגעת בכל השיניים. תופעות כגון התמכרות למשקאות חומציים (גם סודה!) הפכו נפוצות מאוד וחובה עלינו להישמר מכך ולהיוועץ עם רופא השיניים על דרכים למניעת התופעה, כך שנוכל לשמור על חיוך בריא ויפה.