דף הבית » שירותי המרפאה » השתלות שיניים » שתלים דנטליים
שתלים דנטליים
תוכן עניינים
שתלים דנטליים מהווים תחליף מלאכותי לשן טבעית שנשרה על ידי כך שהם יוצרים חיבור לתאי העצם אשר בפה ומשמשים כעוגן להנחת הכתר הקבוע. חלוץ השתלים הדנטליים המודרניים היה אורטופד שבדי, שגילה תוך כדי ניסוי שטיטניום נצמד לתאי העצם הטבעיים שבגוף. על בסיס התגלית הזו הוא המציא את השתל הדנטלי המודרני.
רוב השתלים הדנטליים עשויים מסגסוגת של טיטניום והסיכויים לקליטתם בפה גבוהים עומדים על כ 95%. סיכויי ההצלחה של הטיפול תלויים במספר משתנים, ביניהם: סוג השתל, לסת עליונה או תחתונה והמיקום המדויק של אזור ההשתלה.
ניתן לדעת אם מתאימים לביצוע השתלת דנטלית רק לאחר בדיקה קלינית של רופא שיניים וצילומי סי.טי המקנים הדמיה תלת ממדית של האזור ומראים את כמות העצם בלסת. קיימים מצבים בהם לא ניתן להחדיר שתל דנטלי כמו לדוגמא: סוכרת לא מאוזנת, שימוש בתרופות מסוימות המשפיעות על העצם או המערכת החיסונית, אוסטאופורוזיס קשה, חוסר עצם משמעותי וכו׳. על פי הפרוטוקול להשתלות נדרשת תקופת המתנה של 3-6 חודשים בין החדרת השתל לשיקום הסופי של השן.
מתי יש צורך בשתל דנטלי?
שתל דנטלי משמש לטווח רחב של מצבים, החל מהחלפת שן בודדת ועד למצב של חוסר שיניים בשתי לסתות שלמות. לצורך החלפת שן אחת יש צורך בשתל בודד, לחוסר של 2-4 שיניים יספיקו לרוב 2 שתלים, ולצורך שיקום לסתות שלמות יש צורך ב 3-8 שתלים דנטליים.
אילו בדיקות יש לבצע לפני השתלת שיניים?
רופא השיניים יבדוק התאמה לטיפול מבחינת איכות העצם ומיקום השתל בפה. לאחר מכן, יתכנן את מהלך הטיפול תוך שימוש במערכת ממוחשבת אשר תציג את המיקום האידאלי להתקנת השתלים.
סוגי שתלים וטכניקות לביצוע השתלות שיניים
שתל צילנדרי דמוי בורג זהו השתל הנפוץ ביותר ובעל שיעורי ההצלחה הגבוהים ביותר. יחד עם זאת, קיימות צורות רבות של שתלים דנטליים כאשר כל צורה מתאימה למבנה אחר של לסת.
השתלים המתקדמים ביותר כיום:
- שתלי trabecular metal של חברת Zimmer האמריקאית – שתלים ביולוגיים תלת ממדיים המאפשרים לעצם לצמוח לא רק סביבם אלא גם לתוכם. יתרונם הוא שיפור אחוזי ההצלחה וקיצור זמן הקליטה של השתלים לכ 4-6 שבועות בלבד.
- שתל אנדוסטאלי (Endosteal) – שתל צילינדרי המוחדר ומקובע לעצם הלסת ובעל אחוזי הצלחה של מעל 97%.
- שתלים ביום אחד/העמסה מידית – ניתן לבצע ביום אחד עקירת שן חולה, ניקוי הלסת, השתלה מידית ובניית עצם. לעיתים ניתן למסור גם כתר/גשר על השתלים באופן מידי כך שנחסך הצורך בביצוע שחזור זמני.
- אול און פור – שיטה חדשנית להשתלת שיניים מידית ביום אחד המבוססת על 4 שתלים ייחודיים. במהלך הטיפול מוחדרים השתלים ועליהם מורכבת מערכת שיניים קבועה ומושלמת אשר לא ניתנת לשליפה. הטיפול מתבצע בהרדמה מקומית כשבסיומו יוצא המטופל עם פה מושלם ומתפקד. מחקרים הוכיחו כי ביצוע השיטה על פי הפרוטוקול המקורי ובשימוש בשתלים ובחלקי השיקום המקוריים, מבטיח 98% הצלחה.
- השתלת שיניים ממוחשבת – טכנולוגית השתלים הממוחשבים מאפשרת תכנון ממוחשב של מיקום השתלים וביצוע השתלות מדויקות ובעלות אחוזי הצלחה גבוהים יותר. תוכנת מחשב מתקדמת מציגה את הלסת בתלת ממד ומאפשרת לתכנן באופן גראפי את השתל ומיקומו. מדפסת תלת ממדית מייצרת סד פלסטי בהתאמה למטופל, שדרכו קודח הרופא את חורי השתלים.
- שתלים הידרופיליים של חברת Straumann – בעלי פני שטח ייחודיים אשר מושכים אליהם נוזלים, מאפשרים קישור מהיר לתאי העצם והחלמה קלה ומהירה יותר גם בטיפולים מורכבים.
שתל של חברת zimmerbiomet
מהם שלבי טיפול השתלת שיניים?
-
- בדיקה קלינית ואיסוף ממצאים – איסוף הנתונים הרלבנטיים על מצב הפה והמצב הבריאותי הכללי של המטופל, על מנת לוודא שלא קיימים גורמים אשר עלולים לחבל בטיפול ובהחלמה.
- תכנון ממוחשב – רופא השיניים קובע את סוג השתל הדנטלי הספציפי והמיקום המדויק של אזור ההשתלה באופן ממוחשב באמצעות תמונה תלת ממדית של הפה.
- ביצוע ההשתלה – במהלך הטיפול מבצע רופא השיניים חתך קטן בחניכיים לצורך חשיפת העצם, קדיחה והברגת השתל הדנטלי.
- תקופת המתנה – נדרשת תקופת המתנה של 3-6 חודשים במהלכם אזור ההשתלה מחלים והשתל נקלט בלסת. בתום התקופה, מבריג רופא השיניים את הכתר על גבי השתל הדנטלי.
היתרונות של טיפול השתלת שיניים
- אין פגיעה בשיניים סמוכות – רופא השיניים לא משחיז את השיניים הסמוכות לאזור ההשתלה כך שאין פגיעה בשיניים הטבעיות.
- מראה טבעי ואסתטי – השתלים הדנטליים מתמזגים בפה בצורה מושלמת.
- אין פגיעה בתפקוד הפה – השתל הדנטלי חזק ויציב כך שתפקוד הפה נשמר.
- איכות חיים טובה –התחושה, המראה והתפקוד לאחר הטיפול הינם ברמה גבוהה ביותר.
החסרונות של טיפול השתלת שיניים
- עלות יחסית גבוהה –השתלים הדנטליים המתקדמים יקרים יותר יחסית לשתלים פחות מתקדמים ומשוכללים.
• טיפול יחסית ארוך –השתלת שיניים קלאסית כרוכה בזמני המתנה ארוכים של עד שישה חודשים לצורך קליטה של השתל. - קיימים סיכויים לכישלון הטיפול –מדובר באחוזים בודדים מכלל הטיפולים, אך קיימים סיכויים שהשתל לא ייקלט בהצלחה.
מהם הסיכונים והסיבוכים אפשריים?
כמו בכל הליך כירורגי, בם בטיפול השתלת שיניים עלולים להיות סיבוכים:
- פגיעה בסינוס – נגרמת כתוצאה מחדירה של השתל לחלל הסינוס, שעלולה לגרום לזיהום בסינוס.
- פגיעה עצבית – פגיעה נדירה אשר גורמת לפגיעה בחוש הטעם, לאובדן תחושה או לתחושת נמלול בפה.
- זיהום – זיהום באזור הטיפול עלול להפריע לתהליך קליטת השתל ולגרום לכישלון הטיפול.
בקרוב מאוד תיכנס טכנולוגיה חדשה של חברת שטראומן אשר עשויה לצמצם את הסיכון לפגיעה בעצב בזמן החדרת השתל, אך לא רק באמצעות המערכת ניתן יהיה לתכנן את מיקום השתל ובכך לדייק את התהליך יותר. צפו בסרטון ההסבר על מערכת פלקון החדשה.
כמה זמן מחזיק שתל דנטלי?
שתל הוא תחליף לשן וכמו לכל תחליף יש לו אורך חיים מוגבל. על פי הספרות המקצועית משך החיים של שתל דנטלי הוא בממוצע כ – 10 שנים ואף יותר.
האם יש צורך בנקודות ביקורת לאחר השתלת שן?
בדומה לשיניים הטבעיות גם השתלים הדנטליים חשופים לחיידקים ולהיגיינה לקויה ועלולים להיפגע, לכן יש צורך לשמור על תחזוקת פה נכונה הכוללת הקפדה על צחצוח שיניים יסודי, שימוש במכשירי שטיפה ייעודיים, הקפדה על ביקורת רופא וטיפול שיננית, בהתאם להנחיות רופא השיניים.
תפקידו המרכזי של רופא השיניים בטיפול שתלים דנטליים, הינו התאמת השתל האידיאלי למצבו של המטופל, כאשר שילוב של התאמה מדויקת ושתל איכותי, מבטיח סיכויי הצלחה גבוהים ושנים רבות של הנאה.
טיפים להצלחת טיפול שתלים דנטליים
- בחרו נכון את מרפאת השיניים ואת רופא השיניים המטפל – ודאו שרופא השיניים מקצועי ובעל ניסיון בביצוע שתלים דנטליים. בקשו לבדוק עם לקוחות שכבר עברו טיפול אם הם מרוצים מהטיפול במרפאה, מהיחס ומהתוצאות.
- אל תשתו אלכוהול ואל תעשנו – לאלכוהול ולסיגריות ישנה השפעה רעה על התמודדות הגוף במהלך ואחרי הטיפול ולכן עדיף להימנע מהם לגמרי.
- ספקו לרופא השיניים את כל הנתונים באשר למצבכם הרפואי– מחלות רקע, מחלות חניכיים ומחלות פה. זכרו, כל מידע רפואי הינו רלבנטי ומשפיע על הטיפול.
- נסו ככל הניתן לקצר את תהליך השתלת השיניים – ככל שתהליך נמשך זמן רב יותר גדלים הסיכויים לסיבוכים. נצלו את הטכנולוגיות הרפואיות לבחירה בטיפול מהיר שיעניק לכם סיכויי הצלחה גבוהים.
במרפאת השיניים 'פרמון קליניק' רמת השרון בהובלתו של ד״ר ערן פרמון מתמחים בטיפולי שתלים דנטליים תוך שימוש בשתלים איכותיים של מיטב החברות המובילות ובציוד הטכנולוגי המתקדם ביותר בעולם. צרו איתנו קשר לקבלת פרטים נוספים וייעוץ אישי על שתלים דנטליים.
ד''ר ערן פרמון
ד"ר ערן פרמון בעל תואר D.M.D מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים, ותואר M.Sc בהצטיינות. ד"ר פרמון עבר מגוון השתלמויות בתחומי האסתטיקה ושיקום הפה בבית-החולים תל השומר, ובתחום ההשתלות הדנטליות בקורסים מטעם NYU ו- Boston University. בעל ידע רב בתחום שיקום הפה והשתלות שיניים, מרצה בכנסים אקדמיים בארץ ובעולם ומאמין שלכל אחד מגיע חיוך יפה ושיפור באיכות החיים.